Verplichte registratie van werkende vennoten en helpers

19/09/2024

Sinds 1 juli 2024 gelden er nieuwe regels voor zelfstandigen en ondernemingen in de bouw- en schoonmaaksector. Voortaan moeten zowel vennootschappen als zelfstandigen hun werkende vennoten en helpers inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en hun gegevens up-to-date houden. Dit initiatief zorgt voor meer transparantie en maakt het gemakkelijker voor de overheid om de activiteiten van vennootschappen te monitoren.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

De wet verplicht alle bedrijven en zelfstandigen in de bouw- en schoonmaaksecotr om hun werkende vennoten en helpers te registreren in de KBO. Dat is belangrijk omdat werkende vennoten en helpers vaak een cruciale rol spelen in het dagelijkse reilen en zeilen van een onderneming, maar ze worden niet beschouwd als gewone werknemers. Met de nieuwe regelgeving wordt hun rol duidelijk vastgelegd.

Wie moet je inschrijven?

  1. Werkende vennoten: Personen die minstens één aandeel hebben in de vennootschap en actief meewerken in het bedrijf, zonder als werknemer geregistreerd te zijn. Dit geldt ook voor vennoten die meerdere rollen binnen de onderneming combineren, zoals mandataris en werkende vennoot.
  2. Helpers: Personen die een zelfstandige ondersteunen of vervangne, maar geen arbeidsovereenkomst hebben. Denk bijvoorbeeld aan een familielid dat af en toe een handje toesteekt.

Uitzonderingen: Niet iedereen hoeft zich te registreren. Ongehuwde helpers onder de 20 jaar, toevallige helpers, en meewerkende echtgenoten vallen buiten deze verplichting.

Wanneer moet de inschrijving plaatsvinden?

Je moet je werkende vennoten en helpers inschrijven in de KBO vóór ze aan de slag gaan. Wanneer iemand stopt, moet je dit binnen 15 dagen doorgeven. Voor wie al actief is vóór 1 juli 2024, is er een overgangsperiode: zij moeten uiterlijk tegen 31 december 2024 geregistreerd zijn.

Welke gegevens moeten worden doorgegeven?

  • Voor werkende vennoten: het rijksregisternummer of bis-nummer, de begindatum en eventueel de einddatum van hun activiteit.
  • Voor helpers: eveneens het rijksregisternummer of bis-nummer, met de begindatum en eventueel de einddatum van hun ondersteuning.

Sancties bij niet-naleving

Als je de registratie niet naleeft of foutief invult, riskeer je een administratieve boete van 500 tot 4.000 euro per overtreding. Tot begin 2025 is er een overgangsperiode, zodat bedrijven tijd krijgen om zich in regel te stellen.

Waarom deze nieuwe regels?

De bedoeling van deze nieuwe wetgeving is om de administratie rond actieve leden in vennootschappen te verbeteren en ervoor te zorgen dat iedereen die een steentje bijdraagt goed geregistreerd is. Zo vermijd je problemen met sociale verzekeringen en kan de overheid beter controleren of de sociale wetgeving wordt nageleefd. Bovendien zorgt het voor meer structuur en duidelijkheid binnen bedrijven over wei actief betrokken is.

Kortom, deze wetgeving brengt zowel voor de overheid als voor ondernemingen meer duidelijkheid en efficiëntie!

Hoe breng je de inschrijving in orde?

De inschrijving gebeurt eenvoudig en gratis via de online applicatie My Enterprise. Bedrijven en zelfstandigen kunnen hier de nodige stappen doorlopen. Er is ook een handleiding beschikbaar om dit proces te begeleiden.

Als accountant hebben wij geen volmacht om de inschrijving via My Enterprise in orde te brengen. Heb je vragen of hulp nodig? Bel dan zeker naar je dossierbeheerder, contacteer ons via het contactformulier of spring even binnen bij ons op kantoor!

Deel dit artikel

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit artikel?