KMG Accountants nieuws blog archiefruimte computer staat vol

Help, mijn archiefruimte staat vol

24/09/2019

Nee, dit is geen nieuwe bestseller maar een vaak gekend probleem en vraag bij veel zelfstandigen.
Hoelang moet ik nu mijn documenten bewaren en wanneer mag ik iets door de versnipperaar duwen?

Het plaatsgebrek is op termijn eenvoudig op te lossen nl. door DIGITALISERING.
Een goed digitaal archief is eenvoudiger en efficiënter te gebruiken en kent dezelfde bewaarplicht als een papieren archiefruimte.

De algemene regel is vrij eenvoudig = 7 jaar (geteld vanaf 1 januari volgend op het afsluiten van een boekjaar) Dit geldt zowel voor de Belastingen als voor de Btw.

Uiteraard kent een land als België hierop uitzonderingen.
Hieronder kan je de 4 uitzonderingen terugvinden die ervoor zorgen dat je documenten MOET blijven bewaren:

  • Investeringsfacturen: Moeten bewaard blijven tot 7 jaar na het jaar van de laatste afschrijving.
  • Is in de aangifte van de vennootschapsbelasting een fiscaal overgedragen verlies in rekening gebracht? Dan moet de boekhouding van het jaar waarin dat verlies heeft plaatsgevonden bijgehouden worden zolang de aangifte waarin je het verlies in aftrek neemt, nog gecontroleerd kan worden.
  • Is er sprake van onroerende goederen dan moeten deze stukken 15 jaar in bewaring blijven aangezien de herzieningstermijn op de afgetrokken btw 15 jaar bedraagt.
  • Bij verhuur van onroerende goederen met btw-optie is de herzieningstermijn 25 jaar en wordt dit logischerwijs doorgetrokken naar de bewaringstermijn, dus 25 jaar.

Onroerende goederen

Zit er een onroerend goed in uw vennootschap?
Vergeet dan geen postinterventiedossier bij te houden! Dit is belangrijk wanneer er een eventuele verkoop zal plaatsvinden. Dit dossier omvat alle belangrijke documenten zoals vergunningen, adviezen, keuringen, plannen,….

Als je graag wil overstappen naar een digitaal archief, dan helpen wij je snel op weg door je boekhouding in de cloud te krijgen!

Deel dit artikel

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit artikel?