Voorafbetalingen worden steeds belangrijker

21/03/2024

Het Belgische belastingslandschap verandert voortdurend. Zo voerde de belastingadministratie recent een significante verschuiving door in de voorafbetalingen voor het inkomstenjaar 2024, waarbij de belastingvermeerdering is verhoogd van 6,75% naar 9%. En die wijziging benadrukt het belang van voorafbetalingen in de fiscale planning van bedrijven. Maar wat houdt deze verschuiving in? In deze blog zetten we alles op een rij!

Wat houdt de belastingvermeerdering in?

De belastingvermeerdering is vergelijkbaar met een extra belasting die je opgelegd krijgt als je onvoldoende voorafbetalingen gedaan hebt. Een voorbeeld: stel dat een vennootschap € 100.000 winst behaalde, dan zou je zonder voorafbetalingen een belastingvermeerdering van € 2.250 verschuldigd zijn. En dat geld had je efficiënter kunnen gebruiken voor andere doeleinden. Dankzij voorafbetalingen vermijd je zulke oplopende belastingvermeerderingen, afhankelijk van het moment waarop de betaling wordt gedaan. Let wel: het voordeel van voorafbetalingen neemt dus af in de tijd.

  • Voorafbetaling vóór 10 april 2024: 12% belastingvermindering
  • Voorafbetaling vóór 10 juli 2024: 10% belastingvermindering
  • Voorafbetaling vóór 10 oktober 2024: 8% belastingvermindering
  • Voorafbetaling vóór 20 december 2024: 6% belastingvermindering

Kortom, door proactief fiscaal te plannen en strategisch voorafbetalingen te doen minimaliseer je niet alleen de belastingvermeerdering, maar ook je algehele efficiëntie. Contacteer gerust je dossierbeheerder voor de optimale rekening ervan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit artikel?