Inwerkingtreding aftrekregeling wagens

12/08/2022

In 2021 kwamen er nieuwe maatregelen omtrent de fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit. Een vergroening van het bedrijfswagenpark was daar een belangrijk onderdeel van. Hier schreven we al een uitgebreide blog over.

De fiscus bracht nu ook meer duidelijkheid over de inwerkingtreding van de nieuwe aftrekregeling voor wagens.

Aanschafdatum personenwagen

Wagens die voor 1 juli 2023 worden aangeschaft blijven aan de oude, gekende aftrekregels onderworpen. 

Enkel voor hybridewagens, aangeschaft vanaf 1 januari 2023, geldt er een extra aftrekbeperking. De aftrek van de brandstofkosten wordt daar beperkt tot 50%. De elektriciteitskosten blijven wel volledig aftrekbaar.

Hoe moet de aanschafdatum beoordeeld worden?

Stel je bestelt een wagen op 1 maart 2023, maar de levering vindt plaats op 1 september 2023. Valt deze wagen dan onder de oude of de nieuwe regels?

Wagens die voor 1 juli 2023 werden besteld maar nog niet zijn geleverd, vallen nog onder de oude (gunstigere) regels van de aftrekbaarheid. Het is dus met andere woorden de datum van de bestelbon die telt.

Opgelet: voor wagens die worden gehuurd of geleased geldt een andere regeling. Hier geldt de datum waarop het huur- of leasecontract wordt afgesloten en niet de datum van de bestelbon van de wagen!

Stel je bestelt een wagen op 1 maart 2023, je tekent het leasecontract op 1 augustus 2023 en de levering vindt plaats op 1 september 2023. Valt deze wagen onder de oude of de nieuwe regels?

1 augustus is hier de doorslaggevende datum dus je wagen zal onder de nieuwe aftrekregels vallen.

Twijfel je nog? Jouw dossierbeheerder staat voor je klaar om hierin het beste advies te geven.

Deel dit artikel

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit artikel?