Duurzaam ondernemen

22/08/2022

Als we onze planeet leefbaar willen houden op lange termijn moeten we inzetten op meer duurzaamheid. Ook bedrijven kunnen hier hun steentje in bijdragen. De wetgeving en fiscale gevolgen rond duurzame investeringen zijn echter continu in ontwikkeling. Daarom zetten we graag enkele belangrijke zaken op een rijtje.

Geen fiscaal voordeel meer voor CO² uitstotende wagens

De autofiscaliteit wijzigde de afgelopen jaren grondig. Vanaf 2026 zullen enkel nog de emissievrije personenwagens kunnen genieten van een fiscaalvriendelijk regime. Hoe dit in zijn werk gaat ontdek je in dit artikel.

Oplaadkosten elektrische wagen

Wanneer je met een bedrijfswagen rijdt, dan wordt er geen apart voordeel aangerekend voor de tankkaart. Dit zit mee opgenomen in het voordeel van de wagen. Is dat ook zo bij een laadkaart van je elektrische of hybride wagen? En wat als je je wagen thuis oplaadt? Meer info lees je hier.

Een elektrische fiets kopen met je vennootschap

Een degelijke elektrische fiets of speed pedelec kost al snel enkele duizenden euro’s. Je kan dan overwegen deze fiets aan te kopen met je vennootschap, maar hoe zit dat dan fiscaal? En hoe verschilt dat van het geval waarin je de fiets privé aankoopt? We lichten alle gevolgen en mogelijkheden toe in dit artikel.

Voordeel alle aard energie

Sinds 1 januari 2022 besloot de wetgever om de forfaitaire waardering van het ‘voordeel alle aard’ voor elektriciteit en/of verwarming nog slechts in een beperkt aantal gevallen toe te passen. De kans is groot dat deze wetswijziging gevolgen heeft voor jou. Zeker nu de energieprijzen absolute recordhoogten bereiken. Ontdek hier wat dit concreet betekent.

Subsidies duurzaam ondernemen

In Vlaanderen zijn er maar liefst 33 steunmaatregelen rond duurzaam ondernemen. Van een verhoogde investeringsaftrek tot aanmoediging van woon-werkverplaatsingen met de (elektrische) fiets. Het volledige overzicht vind je hier.

Deel dit artikel

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit artikel?